среда, 31. мај 2017.

Eksploatacija i upotreba kamena kroz istoriju


Kamen i pračovek


Ne može se sa sigurnošću reći kada je čovek počeo da eksploatiše i obradjuje kamen. Potreba za izradom oružja za lov i odbranu i iskra iz kremena kojom se palila vatra naterala je našeg pretka da vadi kamen koji je virio iz zemlje, a kasnije da ga iskopava što se može smatrati pretečom rudarstva. 
Takodje, potreba za većim i tvrđim komadima kamena dovela je do prvih postupaka obrade kamena.


Kamen kroz istoriju


Značaj kamena u razvoju civilizacije može se videti u mnogim muzejima i na arheološkim nalazištima. Od paleolita i neolita preko antičnih vremena, srednjeg veka pa sve do industrijske revolucije i modernog doba, značaj kamena i njegove upotrebe se samo menjao, ali ne i smanjivao.

Od Stounhendža, gradova Inka i Maja, preko Antičke Grčke i Rima, srednjevekovnih evropskih utvrdjenja i prvih industrijskih kompleksa Britanske imperije – kamen ima primat ne samo kao gradjevinski materijal već i sirovina. 
Razvoj tehnologije kroz istoriju doveo je do novih i efikasnijih procedura obrade kamena što ga je učinilo jeftinim prirodnim materijalom svestrane upotrebe.

Kamen u savremenom dobu


Kamen


Danas u ponudi postoji široka lepeza prirodnih materijala različitih namena, ali kamen i dalje drži svoje neprikosnoveno mesto. Prirodni kamen, obradjen ili neobradjen daje neponovljiv šarm svakoj fasadi, terasi ili dvorištu. Zato je i danas veoma popularan, obogaćujući životni prostor ili činivši poslovni prostor egzotičnijim i življim. Takodje, umetničko izražavanje u kamenu je bitan momenat, naročito u estetskom smislu. Lepota teksture i prirodna boja kamena činile su ga, čine i činiće ga potrebnim i neizostavnim gradjevinskim i dekorativnim elementom, ma gde on bio. 



Prirodni kamen u Srbiji


Eksplatacija kamena ima dugu tradiciju u Srbiji. Od mnogobrojnih lokaliteta za eksploataciju ovog materijala, posebno ističemo Struganik. Ovaj deo Srbije. osim svoje bogate istorije, je poznat i po majdanima litografskog kamena koji se ovde javlja u moćnim naslagama. To je najpoznatiji dekorativni kamen zapadne Srbije, čija je eksploatacija počela još u 18. veku, korišćen je pri oblaganju brojnih znamenitih građevina, među kojima je najznamenitija Bečka državna opera. 

7 коментара:

  1. Анониман31. мај 2017. 05:30

    Kamen iz Ljiga, odnosno Mionice www.kamenstruganik.com je kamen kojim se gradila Bečka opera. Kud će bolja reklama.

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. nije iz Ljiga nego iz okoline Mionice, kraj koji je bogat prirodnim kamenom a najviše lstuganički kamen koji po kvalitetu je vrlo blizu Evropskim kamenolomima

      Избриши
  2. Idealan za ljubitelje prirodnih materijala. Sto je najsimpatičnije može da se koristi kako za enterijer tako i za eksterijer stambenih i poslovnih prostora.

    ОдговориИзбриши
  3. Prirodni kamen je najbolje rešenje za lepu i prirodnu nit u domu. Malo više sam čitala o vrsta koje se dostupne i zaista, pored struganickom kamena, oduševio me je studenički prirodni kamen. Divne šare se mogu stvoriti u njihovoj kombinaciji.

    ОдговориИзбриши
  4. Prirodni kamen iz Mionice je odlican za unutrasnju dekoraciju,fasade,staze i ograde.

    ОдговориИзбриши
  5. Njanoviji trend u dizajniranju enteriejra je postavljanje tz suvog zida kao pregradni zid. Ukoliko se znalački i majstorski izvede dobijaju se predivni efekti. najbolje je koristiti prirodni kamen iz domaćih izvora

    ОдговориИзбриши
  6. Neobično mnogo cenim prirodni kamen, sve nabrojane vrste, ali u momentu su mi preskupi. MOje dvorište je popločano behatonom, nije ni on loš. A i dosta je jeftiniji. A treće, mogu da ga izvadim kada hoćem

    ОдговориИзбриши